Vaksinasjon på Legesenteret

Les denne hyggelige historien om Olga:
Jeg har vært veldig skeptisk, men nå føles vaksine som både riktig og viktig


TRYGG: Olga Gulovna Voreland var til å begynne med skeptisk til koronavaksinen. Hun gjorde grundig research før hun bestemte seg for å takk ja. – Nå er jeg helt trygg på at dette er det eneste riktige for meg, sier 87-åringen.

Det var en godt forberedt Olga Gulovna Voreland som møtte opp på Sørlandsparken Legesenter for å få sin første koronavaksine. – Jeg har lest meg grundig opp om denne vaksinen, så jeg finnes ikke engstelig lenger, sier 87-åringen.  

Helt siden nyheten om en nært forestående koronavaksine kom i desember, har Olga fulgt nøye med på nyhetene. Hun har pløyd gjennom utallige artikler om vaksinen, og hun har spurt og gravd hvis hun har kommet over noe hun ikke har forstått.

– Jeg har også kontaktet helsepersonell, og jeg har diskutert med familie og venner, forteller Olga.

Til å begynne med var hun veldig skeptisk til å la seg vaksinere. Det er hun ikke lenger nå.

– Altså, jeg tror jeg kan alt som er å kunne om både Pfizer, Moderna og AstraZeneca. Jeg har holdt meg til fakta og ikke til konspirasjonsteorier. Derfor er jeg helt trygg på at jeg nå gjør det eneste riktige. Ikke bare for meg selv, men for også for samfunnet, sier Olga bestemt.

Nylig fikk hun telefonen hun har gått og ventet på. En hyggelig sykepleier fra Sørlandsparken Legesenter kunne fortelle at det var Olgas tur nå. Da kriblet det ørlite grann i magen.

– Jeg er så klart spent på det som nå skal skje. Vaksinen betyr ett skritt nærmere normalen, selv om jeg på ingen måte kommer til å flagre ut etter at jeg er ferdig vaksinert. Jeg skal fortsatt være høyst forsiktig, bruke munnbind hvis jeg våger meg ut og vaske hendene etter at jeg har vært i postkassen. Det er bare oldebarnet mitt på to år jeg tar i hånda. Den er så liten og myk at jeg klarer ikke la være, smiler Olga.

KONSENTRERT: Ikke engstelig, bare veldig konsentrert. For Olga Gulovna Voreland betyr koronavaksinen ett skritt nærmere normalen.

PINLIG NØYE

Hver uke knytter det seg stor spenning til hvor mange hetteglass med vaksine legesenteret får. Fordi de aldri vet eksakt antall, kan de heller ikke gi et nøyaktig svar på hvor pasienter som ikke er vaksinert enda står i køen.

Aminstrasjonssekretær Elisabeth Ingebrigtsen geleider henne inn på et av de mange legekontorene som er holdt av til de i alt 49 pasientene som denne ettermiddagen skal vaksineres. Her får Olga sitte i fred og ro alene, både før og etter vaksinen er satt.

– Dette gjør vi for å unngå opphopning av pasienter på venterommet vårt. For hvis det hoper seg opp blir det vanskelig å holde avstand, forteller sykepleier Trine Sandnes.

Sammen med sykepleierkollegaene Annette Løite og Lena Åsen Engen sitter hun i dyp konsentrasjon inne på pauserommet. De tre er i ferd med å klargjøre de aller siste sprøytene med koronavaksine, og da gjelder det å være pinlig nøye.

– På et hetteglass fra Pfeiser med 2,25 ml vaksine skal det være mulig å trekke ut sju doser. Hvis så lite som en dråpe går til spille, klarer vi bare seks, forteller Trine.

– Men det skjer nesten aldri. Vi har i forkant trent godt på dette og vi har nå blitt svært drevne, legger hun til.

PROFFE: Sykepleierne Trine Sandnes (t.v.) og Lena Åsen Engen er her i ferd med å klargjøre dagens koronavaksiner. Det krever god teknikk å få hele sju doser ut av et vaksineglass. Det mestrer Trine og Lena til gangs.

​Hver uke knytter det seg stor spenning til hvor mange hetteglass med vaksine legesenteret får. Fordi de aldri vet eksakt antall, kan de heller ikke gi et nøyaktig svar på hvor pasienter som ikke er vaksinert enda står i køen.

TETT OG GOD OPPFØLGING

– Vi følger prioriteringslisten gitt av Folkehelseinstituttet. Vi er nå ferdige med å full-vaksinere alle over 85 år, og godt i gang med aldersgruppen 75-84 år. Alt i alt skal vi vaksinere rundt 600 pasienter, og sette 1200 doser, sier fastlege Aleksander N. Sandnes.

Han forteller at de ved Sørlandsparken Legesenter til enhver tid har full oversikt over hvem som har fått og ikke fått vaksine. De har også gode rutiner på å fange opp pasienter som av ulike årsaker ikke møter opp til timen. Legesenteret kontakter da vedkommende og sjekker at det ikke har skjedd en misforståelse.

– Vi er svært opptatt av tett og god oppfølging, derfor kontakter vi alle over telefon for å sette opp vaksinetime. Som pasient hos oss kan du være helt trygg på at du ikke blir glemt eller oversett. Alle skal få et tilbud, det er selve grunnlaget for en rettferdig helsetjeneste, poengterer Aleksander.

KLARE TIL INNSATS: Sykepleierne Annette Løite (t.v.) og Trine Sandnes trengte aldri betenkningstid da de ble spurt om å være med på vaksinasjonsdugnaden.

NYBAKT KRINGLE

Det har nå begynt å komme flere eldre pasienter inn av døren til legesenteret. De smiler og er glade, noen har til og med pyntet seg litt.

– Nei, jeg er ikke nervøs for vaksinen. Dette kommer nok til å gå veldig bra, sier Gerd Bay Gundersen (81). 

– Faktisk skal mannen min og jeg videre til familie i Lillesand etterpå for å spise pizza. Jeg har med nybakt kringle i bilen, forteller hun.

IKKE NERVØS- Gerd Bay Gundersen (81) har en ventende mann og nybakt kringle i bilen. Hun er ikke nervøs for vaksinen, og skal videre til familie i Lillesand etterpå.

IKKE NERVØS: Gerd Bay Gundersen (81) har en ventende mann og nybakt kringle i bilen. Hun er ikke nervøs for vaksinen, og skal videre til familie i Lillesand etterpå.

Bak henne kommer ekteparet Asbjørg (83) og Thor Borgen (87). De skal få sin andre dose av koronavaksinen.

– Det gikk veldig fint da vi var her for tre uker siden. Kona opplevde ingen bivirkninger i etterkant, og det jeg selv merket er virkelig ikke noe å snakke om. Jeg var sengeliggende i en dag, men det var i grunnen helt greit, for da var det ingen som kunne mase på meg, humrer Thor.

Det tar ikke mange minuttene før både han og Asbjørg er vaksinert. Nå skal de være på legesenteret til observasjon i 20 minutter i tilfelle noen av dem får en allergisk reaksjon. Så langt er det ingen på Sørlandsparken Legesenter som har opplevd dette.

– Vi har helle ikke notert oss noen alvorlige bivirkninger. Det som hittil er rapportert inn til oss er feberfølelse, trøtthet, behov for mer søvn, slitenhet i muskler, stølhet og litt influensa-liknende plager, sier Aleksander.

SNART FULLVAKSINERT: Ekteparet Asbjørg (83) og Thor Borgen (87) er klare for dose nummer to. – Ingen av oss fikk alvorlige bivirkninger etter første dose. Dette har gått veldig bra, sier Thor.

– EN NY ÆRA

Legesenteret har kapasitet til å vaksinere opp mot 3000 pasienter i uka, forteller han. Derfor trår ansatte mer enn gjerne til når kommunens massevaksinasjon av alle under 65 år snart begynner.

Det er Erling Ytrehus, rådgiver i Kristiansand kommune, glad for å høre.

– Etter at vi sendte ut informasjon til alle fastlegekontorene i kommunen og ba om hjelp til koronavaksinering av pasienter over 65 år, inkludert risikopasienter, har så og si alle ytret et ønske om å bidra. Så langt er jeg svært imponert over innsatsen, sier han.

Det kreves omfattende logistikk og et grundig forarbeid når så mange pasienter skal vaksineres over en kort periode. I tillegg må helsepersonell være villige til å jobbe mye overtid.

– De ansatte ved Sørlandssparken Legesenter har hele tiden hatt en sporty innstilling. De har vært positive til koronavaksinasjonsprogrammet fra dag en, og de har planlagt og rigget slik at de nå har god struktur på ting og kan vaksinere i trygge omgivelser, forteller Ytrehus.

Aleksander N. Sandnes sier at de aldri var i tvil da de ble spurt om å være med på vaksinasjonsdugnaden. Han mener koronavaksinen utgjør en ny æra innen medisinsk behandling.  

– Pfizervaksinen som vi gir våre pasienter nå, baner veien for nye behandlingsmåter innenfor kreftsykdommer, blodsykdommer og genetiske sykdommer. Vi er med på et fremskritt som er helt enormt. Selv om dette har vært dyrt for samfunnet, har det vært en voldsom investering i helse som vil komme fremtidige generasjoner til nytte, også i forhold til eventuelle nye pandemier, forklarer han.

– Dette er på en måte «det gamle Norges» gave til de unge!